Σαββάτο, 26 Μαϊου 2018
111.jpg112.jpg113.jpg114.jpg115.jpg116.jpg117.jpg

Οι Βιγλάτορες του χθες ήταν πολεμιστές ηλικίας 17 - 50 ετών, άριστα εκπαιδευμένοι στη χρήση των όπλων, από ευκατάστατες οικογένειες. Τους επέλεγαν οι πρωτόγεροι των χωριών και το καθήκον τους ήταν να κατοπτεύουν τον ορίζοντα νύχτα και μέρα επισημαίνοντας τυχόν κίνδυνο. Ειδοποιούσαν με ειδικά σήματα από τη μια βίγλα στην άλλη, τόσο την κεντρική διοίκηση του στρατού όσο και τους κατοίκους των χωριών. Αργότερα υιοθέτησαν το επίθετο Βιγλάκης η Βίγλης.

Οι Βιγλάτορες του σήμερα είναι παραδοσιακός μουσικοχορευτικός σύλλογος που ιδρύθηκε το Μάιο του 2009, με έδρα τον Αλικιανό Χανίων. Πρωτεργάτες, μια παρέα φίλων και συγχορευτών, αποτελούμενη από τους Ιωσήφ Βιγλάκη (πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος), Αντώνιο Βιγλάκη, Παπαγιαννάκη Μαρία, Σφυριδάκη Ελένη, Σφυριδάκη Εμμανουήλ, Κόρκακα Εμμανουήλ, Χαρισάκη Δημήτριο, Μανωλάκη Στέλλα.

Σήμερα 5 χρόνια μετά από την ίδρυσή του, απαριθμεί περισσότερα από 200 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη και 180 παιδιά και δραστηριοποιείται εκτός από την έδρα του και σε άλλα τέσσερα παραρτήματα στο νομό.

Σκοπός του συλλόγου είναι η μεταλαμπάδευση της χορευτικής παράδοσης ατόφιας, με την ιστορικά μεθοδευμένη διδασκαλία των 22 κρητικών χορών αλλά και χορών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, προάγει και προασπίζει με πειθαρχία αξίες που ιστορικά έχουν καταγραφεί στην βαθύτερη έννοια του «Κρητικού».

Ο σύλλογος έχει ως προστάτη τον «Τίμιο Σταυρό» και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου με την «Ύψωση του Τιμίου Σταυρού». Πραγματοποιείται Αγιασμός για την έναρξη της εκάστοτε χρονιάς και ακολουθεί κρητικό παραδοσιακό γλέντι με συνεργαζόμενα μουσικά συγκροτήματα.